Ajankohtaista

Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla tervehdyt

20.05.2020

Käytännön kokemus ja tutkimukset osoittavat, että metsässä lepää niin silmä, keho kuin mielikin.

Varmasti jokainen huomaa katseensa toisinaan lepäävän kaupungin pienmetsiköissä ja puistopuissa esimerkiksi matkalla töistä kotiin. Vihreys tuo kaivattua vastapainoa asvalttiviidakolle, mutta kaupunki-istutuksillakin on todettu olevan myös terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Ei siis ihme, että luonnonhelmassa ulkoilua ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon (esim. UKK-instituutin Ulkoilututkimus). Esimerkiksi Metsähallituksen toteuttamat kansallispuistojen kävijätutkimukset osoittavat, miten retkeilijät kokevat hyvinvointinsa parantuneen kansallispuistossa vierailtuaan. Luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta ja lievittää stressiä, mikä on mitattavissa jo 15–20 minuutin oleilun jälkeen. Mieli virkistyy, mikä lievittää masennuksen oireita ja parantaa keskittymiskykyä.

Vaikka säännöllinen liikkuminen kaupungin viheralueilla riittää parantamaan henkistä hyvinvointia, mikään ei voita metsässä liikkumista. Metsä tarjoaakin paljon niin keholle kuin mielelle!

Metsä tarjoaa haastetta ja vaihtelua lihaksille. Kaltevalla kalliolla kavutessa ja pehmeällä polulla tallatessa lihakset aktivoituvat eri tavalla. Metsässä liikkuessa tulee voimailtua lähes huomaamatta. Pehmeä lehti- tai neulasmatto on myös polville armeliaampi kuin kova asfaltti, minkä lisäksi metsänpohja haastaa jalkojen lihaksia aivan toisella tavalla kuin päällystetty tie.

Iso osa suomalaisista ilmoittaa harrastavansa kävelyä, mutta sen lisäksi metsässä voi puuhata paljon muutakin. Polkujuoksu, maastopyöräily ja -hiihto sekä geokätköily ovat esimerkkejä metsän tarjoamista harrastusmahdollisuuksista. Metsä on myös keräilijän aarreaitta: loppukesästä ja syksystä kypsyvä marja- ja sienisato houkuttelevat monet suomalaiset ämpäreineen metsään. Metsästä voi löytää myös villiyrttejä ja muuta kerättävää, kunhan muistaa toimia jokamiehenoikeuksien rajoissa.

Ja nyt, sulje silmäsi. Vedä syvään henkeä. Kuvittele mielessäsi elokuun auringon lämmittämä päivä ja mäntyvaltainen kangasmetsä: joko tunnet sen tuoksun nenässäsi?

Tuoksut herättelevät muistoja ja virkistävät mieltä. Vahvimmat muistot liittyvätkin juuri tuoksuihin. Vuodenajasta toiseen vaihtuvien hajujen lisäksi metsä tarjoaa myös keuhkontäydeltä raitista ilmaa. Tutkimukset osoittavat, miten puiden lehdet ja neulaset vähentävät ilman pienhiukkasia. Vedä siis keuhkot täyteen!

Muista myös heristää korviasi, kun liikut metsässä, sillä se tarjoaa monimuotoisen äänimaailman. Kuuntele keväisen puron solinaa, lintujen laulua tai kekomuurahaisten rapinaa. Metsän puut tarjoavat suojaa kaupungin hälinältä.

Metsässä mieli saa levätä, sillä vaihteleva ympäristö on omiaan viemään ajatukset pois kiireisestä arjesta. Kun käy säännöllisesti tutussa lähimetsässä, voi huomata, miten metsä muuttuu koko ajan päivästä ja vuodenajasta toiseen. Talvinenkin metsä tarjoaa aisteille paljon! Anna siis mielesi vaeltaa rohkeasti jalkojesi mukana. Muista ottaa metsään ripaus seikkailumieltä!

Mikä ikinä sinut metsäpolulle lopulta houkutteleekin, muista ottaa myös riittävästi aikaa. Metsäretken ei tarvitse olla suoritus.

Jätä siis kiire kotiin – ota mieluummin kaveri mukaan!

Lusto Metsävarainhoito on mukana kehittämässä monitavoitteista metsänhoitoa, jossa voidaan huomioida paremmin myös metsän virkistyskäyttö.

Lisää aiheesta:

https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/hyvinvointia-luonnosta/luonto-ja-terveys/

https://www.luontoon.fi/terveyttajahyvinvointialuonnosta/luontoliikunta

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/tietoa_luonnon_hyvinvointivaikutuksista/Pages/luonnon_vaikutus_hyvinvointiin.aspx#verenpaine

Lusto metsävarainhoito

Sinun metsäsi ehdoilla